top of page
  • rickvdendt

Hoe werken zonnepanelen? Een kijkje in de technologie achter duurzame energie. - Solarcon blog


Zonnepanelen zijn een populaire en

duurzame manier om energie op te wekken. Maar hoe werken zonnepanelen precies? In deze blog zullen we de werking van zonnepanelen in detail uitleggen.


Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Deze cellen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal dat elektriciteit kan geleiden. Het silicium is behandeld met bepaalde chemicaliën om de gewenste elektrische eigenschappen te verkrijgen.


Wanneer zonlicht op een zonnecel valt, worden de fotonen in het licht geabsorbeerd door de atomen in de cel. Dit creëert elektronen die vrijkomen en door het halfgeleidermateriaal bewegen. De elektronen worden vervolgens gevangen door een elektrisch veld dat door de zonnecel wordt gecreëerd. Dit veld is het resultaat van de verschillende eigenschappen van het silicium dat in de zonnecel wordt gebruikt.


Zodra de elektronen gevangen zijn, worden ze gedwongen om langs een externe stroomkring te bewegen, waardoor ze elektriciteit produceren. Deze stroomkring bestaat uit een omvormer die de gelijkstroom die door de zonnecellen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom, die door huishoudelijke apparaten kan worden gebruikt.


Het aantal zonnecellen dat in een zonnepaneel wordt gebruikt, bepaalt de hoeveelheid elektriciteit die het paneel kan produceren. De meeste zonnepanelen hebben tussen de 60 en 72 zonnecellen en produceren tussen de 250 en 350 watt aan elektriciteit.


Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt, waaronder monokristallijne, polykristallijne en dunnefilm zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één groot kristal, waardoor ze efficiënter zijn in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van kleinere kristallen en zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen. Dunnefilm zonnepanelen zijn gemaakt van verschillende materialen zoals silicium, cadmiumtelluride of koperindiumgalliumselenide en zijn flexibeler en lichter dan de andere twee soorten panelen.


In een notendop zijn zonnepanelen een duurzame en efficiënte manier om energie op te wekken. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit kunnen zonnepanelen huishoudens en bedrijven voorzien van schone, hernieuwbare energie.








31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page